Vánoční mls

12. prosince 2014 v 19:49 | mojebetynka.cz |  Recepty

Vánoční mls:-) Jablka v karamelu

Není to sice cukroví, ale jablka obalovaná v karamelu patří k vánočním svátkům v mnoha zemích světa. U nás to sice ještě není úplně tradiční dobrota, rozhodně však stojí za to ji vyzkoušet a časem se třeba více zabydlí i v českých domácnostech.
Ingredience:
  • 8 malých jablíček (např. odrůda Royal Gala)
  • 400 g třtinového cukru
  • máslo či olej na potření alobalu
  • počet porcí 8
  • silnější špejle nebo dřívka od zmrzliny
Postup:
Do jablek zapíchejte přiměřeně zkrácené bambusové špejle nebo dřívka od zmrzliny tak, aby jablíčko bylo možné držet v ruce a špejle jeho váhu udržely. Do rendlíku vlijte 200 ml vody, přidejte cukr a vařte asi 10 minut tak, aby tekutina zkaramelizovala. Stáhněte z ohně. Ponořte jablka do karamelového sirupu a dejte je na pomaštěný alobal na pět minut vychladnout.


VARIANTA S MEDEM A SMETANOU:
  • 6 menších jablek
  • 250 g cukru krupice
  • 100 ml medu
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • špetka soli
  • kapka vanilkové esence
Postup:
V hrnci promícháme cukr, med, smetanu, máslo a sůl, pomalu přivedeme k varu, promícháme a necháme zakryté pokličkou vařit tři minuty. Odkryjeme pokličku a necháme povařit, dokud směs není zlatohnědá. Stáhneme z plotýnky, přimícháme vanilkovou esenci a necháme trochu zchladnout. Pak jablka máčíme a necháme vychladnout stejně jako v první variantě.
Tip:
Takto karamelizovaná vychladlá jablíčka můžete ještě namočit do čokoládové vrstvy. Rozehřejte si čokolácu a jablíčka v ní namočte stejně jako jste je máčeli v karamelu. Nakonec je ještě dříve než čokoláda ztuhne, můžete posypat oříšky nebo cukrovými ozdůbkami.

Tip 2:
Přidáte-li do karamelu ještě červenou potravinářskou barvu, budou vaše jablíčka úplně svítit.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Vicky Vicky | Web | 12. prosince 2014 v 19:53 | Reagovat

skvelé :)

2 Makkakonka Makkakonka | Web | 12. prosince 2014 v 20:01 | Reagovat

Už jsem o tom slyšela. Nikdy jsem je ale nejedla ani nezkoušela udělat. Měla bych to ale udělat :D Dostala jsem na ta jablka chuť :D na fotkách to vypadá fakt skvěle.. :3

3 Elis Elis | Web | 13. prosince 2014 v 12:47 | Reagovat

Zajímavý recept, vyzkouším...

4 Miss.Hill Miss.Hill | Web | 13. prosince 2014 v 15:37 | Reagovat

To musí být výborné :)

5 Tajemná Temnota Tajemná Temnota | E-mail | Web | 20. prosince 2014 v 0:24 | Reagovat

Jej! To musí být dobrý a můžu to i já malý mlsný vegan ^_^ .

6 RobertSoync RobertSoync | E-mail | Web | 15. července 2018 v 19:57 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama